2015-01-16 18:06:51• hírek • Szatmár.ro

Kisállatkillítás nyílt pénteken Szatmárnémetiben

Különleges, fajtatiszta tyúkokból, nyulakból és galambokból nyílt kiállítás.

Második kiállítását nyitotta meg pénteken a 2013 szeptemberében alapított Szamos Kisállattenyésztők Egyesülete, amelyen szatmári tenyésztők mutatják be legszebb példányaikat. A 36 tagú egyesület számára kiemelkedően fontos ez az esemény, hiszen az itt elért eredményektől függ, hogy kik vesznek majd részt közülük az országos versenyeken. Ugyanis - akárcsak a kutyakiállításokon - itt is komoly versenyről van szó, amelyen a bírák pontozzák az állatokat.

Kiderült: az egyesületnek egy női tagja is van, aki nagyban foglalkozik fajtatiszta állatok tenyésztésével. Huszti Zita édesapjától örökölte az állatok szeretetét, a kiállításon nyulakkal és galambokkal is részt vesz, de otthon még legalább hetven papagálya is van.

Az iskolai Táborok mögötti területen található Gomba-épületben összeállított kiállításon most 280 baromfi látható - közülük 80 törpe -, nyulakból 90 darabot, halambból pedig 40 fajta több mint 300 képviselőjét láthatjuk - tudtuk meg Juhos Bertalantól, az egyesület vezetőjétől. A kiállításon látható a szatmári galambfajta is, amely ezelőtt 40 évvel szinte ki volt halva, 15 évvel ezelőtt pedig újrakezdték a tenyésztését. Ennek teljes neve: Szatmári Szíveshátú Babos Bukó.

Mint megtudtuk: a fajtatiszta állatok ára meglehetősen magas, vannak kiállítva 200-300 eurós értékű nyulak is. De a galambok között is akadnak értékesek, ezek ára 50-100 euró, különösen azóta ment fel bizonyos fajtáknak az ára amióta az arab országokban megnőtt ezek iránt az érdeklődés. A rövid csőrű, mutatós példányokra meglehetősen sokat áldoznak közel-keletiek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: